De ouders van ons, John en Onno Tas, beginnen in 1963 een komkommerkwekerij in Berkel en Rodenrijs (Zuid-Holland). In 1990 schakelen ze over op blokpaprika’s. In Berkel en Rodenrijs zijn geen uitbreidingsmogelijkheden, daarom kiezen wij er in 2002 voor om in Zevenhuizen paprika’s te gaan telen. We doen dit onder de naam Tas Paprika. In 2007 krijgen we de mogelijkheid om de grond van de buurman erbij te kopen. In totaal heeft Tas Paprika dan 8,2 hectare. Om verder te kunnen uitbreiden, gaat Onno in 2009 naar de Noordoostpolder om in Luttelgeest een kas te starten. John blijft verantwoordelijk voor Zevenhuizen en Onno voor Luttelgeest.
In Luttelgeest bouwen we eerst 2 kassen en een ruimte voor kantoor en verwerking, het ketelhuis en de water-technische ruimte. Er zijn dan al plannen om verder uit te breiden, maar het duurt nog tot 2015 en 2017 voordat we de derde en de vierde kas kunnen bouwen. Anno 2017 bestaat Tas Paprika in Luttelgeest uit 32 hectare kas en 1 hectare algemene ruimte.
We kiezen voor gangbare teelt, maar willen daarbij het milieu zoveel mogelijk ontzien. We telen daarom ‘maximaal biologisch’. Dat wil zeggen dat we zoveel mogelijk gebruikmaken van biologische gewasbeschermers, zoals insecten en biopesticiden. Op deze manier kunnen we op een milieuvriendelijke en duurzame manier hoogwaardige paprika’s telen.
Tas Paprika is aangesloten bij telerscoöperatie Oxin Growers. Onder deze vereniging vallen meerdere handelshuizen die de paprika’s wereldwijd exporteren. Oxin Growers zorgt voor kennis en kunde waar wij als leden gebruik van kunnen maken. De handelshuizen zijn verantwoordelijk voor de verkoop van groenten en fruit, zodat de telers zich vooral bezig kunnen houden met kweken.
Bij Tas Paprika hebben we de verwerkingsruimte maximaal geautomatiseerd. Het plukken gebeurt met de hand, zodat de plukkers de eerste kwaliteitscontrole al kunnen doen. Na het plukken, helpen machines bij het selecteren en op maat sorteren van de paprika’s. Een buffersysteem bewaart de paprika’s tot ze dezelfde dag verder worden verwerkt. De machines sorteren de blokpaprika’s met een camera op kleur, gewicht en diameter. Via een lopende-bandsysteem en een volledig geautomatiseerd dozen- en palletsysteem komen de paprika’s in de beoogde kratten of dozen. Indien gewenst kunnen de paprika’s zelfs per stuk in een flowpack worden verpakt. We verwerken de paprika’s in één dag van pluk tot transport.
De kassen van Tas Paprika worden verwarmd met een WKK (warmtekrachtkoppeling) in combinatie met warmtepompen. De brandstof voor een WKK is aardgas. Een WKK maakt tegelijkertijd elektriciteit en warmte en dat wordt volledig benut. De WKK produceert diverse eindproducten, namelijk elektrische energie, thermische energie en CO₂. De WKK warmte wordt overdragen naar het cv-systeem. De elektrische energie wordt teruggeleverd aan het openbare net en de CO₂ gebruiken we in de kassen voor een goede groei van de paprika’s. In de nabije toekomst willen we bij Tas Paprika de WKK combineren met aardwarmte. Hiervoor werken we samen met Kwekerij Bernhard in Luttelgeest die op dezelfde basis warmte en energie nodig heeft. Vanaf 2022 worden de kassen in Luttelgeest gedeeltelijk verwarmt met geothermie. Daarmee verduurzamen we onze productie nog verder.
In Luttelgeest bouwen we eerst 2 kassen en een ruimte voor kantoor en verwerking, het ketelhuis en de water-technische ruimte. Er zijn dan al plannen om verder uit te breiden, maar het duurt nog tot 2015 en 2017 voordat we de derde en de vierde kas kunnen bouwen. Anno 2017 bestaat Tas Paprika in Luttelgeest uit 32 hectare kas en 1 hectare algemene ruimte.
We kiezen voor gangbare teelt, maar willen daarbij het milieu zoveel mogelijk ontzien. We telen daarom ‘maximaal biologisch’. Dat wil zeggen dat we zoveel mogelijk gebruikmaken van biologische gewasbeschermers, zoals insecten en biopesticiden. Op deze manier kunnen we op een milieuvriendelijke en duurzame manier hoogwaardige paprika’s telen.
Wilt u meer informatie over bepaalde zaken? Vul het formulier in en we komen erop terug: